2 May 2018

Ταξίδι στον χρόνο με αυτοκίνητα άλλων εποχών

2η Ανοιξιάτικη Έκθεση Γλυφάδας με Οχήματα Εποχής με την Ελληνική Ομοσπονδία Οχημάτων Εποχής & Παλιά Ελληνικά Λεωφορεία


Στην καταπράσινη και ηλιόλουστη Πλατεία Εσπερίδων στη Γλυφάδα διοργανώθηκε το πρωί της Πρωτομαγιάς η 2η Ανοιξιάτικη Στατική Έκθεση Γλυφάδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Οχημάτων Εποχής σε συνεργασία με την ομάδα Παλιά Ελληνικά Λεωφορεία.

Τα αυτοκίνητα – αντίκες είχαν την τιμητική τους. Στρατιωτικά τζιπ της δεκαετίας του ’50 και του ’60, αυθεντικές Πόρσε, κλασικοί Σκαραβαίοι, αγωνιστικά αυτοκίνητα (ανάμεσά τους και τα γνωστά αξιολάτρευτα ‘κατσαριδάκια’), λουσάτες λιμουζίνες Μερσέντες και BMW, ιστορικά λεωφορεία, στολισμένα όλα με μπαλόνια και εορταστικές ανθοδέσμες λόγω της ιδιαίτερης ημέρας, ήταν τοποθετημένα δεξιά κι αριστερά από τη γραμμή του τραμ αλλά και στον χώρο της πλατείας, προσφέροντας ένα πολύχρωμο θέαμα εξαιρετικά όμορφο και βαθιά νοσταλγικό.


Το συγκρότημα 48 Ores επένδυσε αυτή την μοναδική έκθεση – εκδήλωση, παίζοντας ζωντανά μουσική και τραγούδια ανάλογων εποχών.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Οχημάτων Εποχής (ΕΟΟΕ) λειτουργεί από το 1997 ως μη κερδοσκοπικό σωματείο, και σκοπό έχει να στηρίζει και να προάγει τις προσπάθειες αποκατάστασης και διατήρησης των οχημάτων εποχής, ενώ συλλέγει και κάθε σχετικό έντυπο υλικό. Παράλληλα διοργανώνει εκδηλώσεις και εκθέσεις που αφορούν μεταφορικά μέσα άλλων εποχών, όπως το Πανελλήνιο Ιστορικό Ράλλυ Οχημάτων Εποχής, το Κλασικό Ράλλυ Ολύμπου, το Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών.


Η ομάδα Παλιά Ελληνικά Λεωφορεία ασχολείται με την έρευνα, τη συγκέντρωση και τη μελέτη υλικού που σχετίζεται με τα παλιά αστικά και υπεραστικά λεωφορεία που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή οχημάτων των αδελφών Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλου.

Η πρωτομαγιάτικη Στατική Έκθεση Οχημάτων Εποχής της Γλυφάδας έδωσε μια μοναδική ευκαιρία στους λάτρεις των αυτοκινήτων – και όχι μόνο! – να δουν από κοντά μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μοντέλα αυτοκινήτων προηγούμενων δεκαετιών, ορισμένα από τα οποία είναι συνδεδεμένα με αξέχαστες στιγμές, γεγονότα αλλά και πρόσωπα – όπως το ιστορικό λεωφορείο της Βιαμάξ που συμμετείχε σε ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του ’60, ή το αυτοκίνητο της Ρένας Βλαχοπούλου.


Να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη, η απόκτηση, η αποκατάσταση και η συντήρηση αυτών των πραγματικών θησαυρών της ασφάλτου είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς τους συλλέκτες που με το μεράκι και την αγάπη τους για τα παλιά αυτοκίνητα, τα διατηρούν ζωντανά και στην επικαιρότητα, όπως άλλωστε τους ταιριάζει.


Πρόκειται για κινήσεις εξαιρετικής σημασίας οι οποίες δίνουν ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας και προάγουν τον πολιτισμό μέσα από δραστηριότητες οι οποίες, καθώς είναι συνυφασμένες με την καθημερινότητα (οι μετακινήσεις είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους λίγο ή πολύ και επιπλέον είναι πάρα πολλοί εκείνοι που ενδιαφέρονται για τα αυτοκίνητα σε διάφορα επίπεδα), μπορούν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο να βρουν μεγάλη ανταπόκριση στο ευρύτερο κοινό.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κύριο Χάρη Λαζαρόπουλο (Παλιά Ελληνικά Λεωφορεία / Bus Oldtimers Hellas)




Δημοσιεύτηκε στο FRACTAL τον Μάιο του 2018
http://fractalart.gr/taxidi-ston-chrono-me-aytokinita/