29 September 2016

Για τα 'Λόγια Σιωπής' του Κώστα Χωρεάνθη

Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωματικό, μια κατάθεση μνήμης που κατά κάποιο τρόπο κλείνει έναν κύκλο. Περιλαμβάνει ανέκδοτα ποιήματα του Κώστα Χωρεάνθη, που καλύπτουν ένα μεγάλο χρονικό και δημιουργικό φάσμα, ξεκινώντας από την εποχή της εφηβείας και φτάνοντας μέχρι τα τελευταία του χρόνια.

Τα ποιήματα αυτά αφορούν κοινωνικούς προβληματισμούς, προσωπικές αναζητήσεις και βιώματα, επίκαιρα θέματα της εκάστοτε εποχής. Η συναισθηματική φόρτιση σε κάποια από αυτά είναι έντονη, καθώς είναι αφιερωμένα σε αγαπημένα πρόσωπα και αξέχαστους φίλους.

Τα περισσότερα ποιήματα ως το 1989 περίπου ήταν ήδη οργανωμένα σε συλλογές από τον ίδιο, εκτός από ορισμένα που βρέθηκαν ανάμεσα σε γράμματα και σημειώσεις.

Στο πλαίσιο του αφιερωματικού που ανέφερα προηγουμένως, θεωρήσαμε σκόπιμο να συμπεριληφθούν στο βιβλίο σημειώματα αγαπητών μας προσώπων. Ο Γιώργος Γαλάντης και η Φιλομήλα Βακάλη είναι οικογενειακοί φίλοι από χρόνια. Ο κ. Νίκος Κιουράνης και ο κ. Βαγγέλης Ζύμαρης ήταν φίλοι του ΚΧ από τη Χίο.

Τα σχέδια και το εξώφυλλο είναι του ίδιου, διακοσμητικά που συνόδευαν τα ποιήματα αλλά και θεματικά σκίτσα. 

Η πρωμετωπίδα είναι ένα πορτρέτο του Κώστα από τον παιδικό του φίλο Γιώργο Κουκούμυαλο, ναυτικό από τη Χίο, και έρχεται από την εποχή του Γυμνασίου. 

Το ποίημα που θα διαβάσω γράφτηκε για τον Στρατή Ζαχαριάδη, με αφορμή την πρόωρο θάνατό του. Ο Στρατής ήταν επίσης παιδικός φίλος του, από τους πιο στενούς και αγαπητούς, μετέπειτα γνωστός δημοσιογράφος και νονός μου.


ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ

Βιβλία των νεκρών φίλων
Ζεστές ανάσες στην κόλαση της ζωής
Χειρόγραφα κιτρινισμένα
Ρυτίδες αγωνίας σπασμοί κρυφών ωδίνων
Όταν η ανίδρωτη αναξιοπρέπεια
Γιόμιζε την οσμή με αρώματα καταναλωτικά
Με μιαν υπεροψία υποταγής
Κι ο καθημερινός προαγωγός
Γύμνωνε τη ζωή στο πεζοδρόμιο της ηθικής.

Βιβλία κλεισμένα και χειρόγραφα ανοιχτά
Αγρίμια που δεν ξέρουνε το δρόμο
Για τη βαλσαμωμένη βιτρίνα των περίεργων
Εδώ που ο λογισμός ακροβατεί
Στων αριθμών τη βέβαιη ισορροπία
Στο συρματόσκοινο των υπολογισμών
Κι όπου ο παλμός χορεύει ανυποψίαστα
Σε ανάλαφρα θωράκια οικοδομών
Σε αστραφτερά κλουβιά συναλλαγών.

Βιβλία και χειρόγραφα
Φίλων νεκρών που ζωντανεύουν ξαφνικά
Στην καλοσύνη της εσπέρας.


Το πρώτο κομμάτι που θα ακούσουμε είναι δύο αποσπάσματα από το ορατόριο Κοσμάς ο Αιτωλός, σε κείμενο ΚΧ και μουσική Σωκράτη Βενάρδου, που ανέβηκε στον Λυκαβηττό το 1979, και στη συνέχεια σε πόλεις της Ελλάδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το μαρτύριο του Εθναπόστολου Κοσμά Αιτωλού.

Το επόμενο κομμάτι είναι ένα μελοποιημένο ποίημα από την ποιητική συλλογή του ΚΧ ΑΣΚΗΣΗ. Είναι το ποίημα Rosa Virginis, και μελοποιήθηκε από τον Μανώλη Κουναλάκη, οικογενειακό φίλο και μουσικοσυνθέτη, όταν ακόμα ήταν φοιτητής Ιατρικής, ο οποίος χάθηκε πρόωρα πριν από λίγα χρόνια. Η ηχογράφηση έγινε στο τότε σπίτι μας, στον Άγιο Σώστη.


Ομιλία που εκφωνήθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Polis Art Cafe τον Σεπτέμβριο του 2016 σαν αφιέρωμα στον Κώστα Χωρεάνθη με αφορμή τα 20 χρόνια από την εκδημία του.